Met de stapsgewijze vervanging van de koelinstallaties en het geleidelijk verhogen van de temperatuur in de koude gang (cold corridor) bij LCL Brussels-West (BW1) vanaf maart 2025 zetten we een bijkomende stap richting klimaatneutrale datacenters. Dankzij deze investering zullen we minder gebruik maken van actieve koeling (compressoren) en meer gebruik kunnen maken van de buitenlucht om het ijswatercircuit te koelen (free cooling), wat onze energie-efficiëntie zal opdrijven. De werken hebben geen impact op de betrouwbaarheid van onze diensten. Wel benutten we de migratie graag om samen met onze klanten toekomstgericht te denken en te zoeken naar bijkomende optimalisatiemogelijkheden, want de weg naar duurzaamheid is een tocht die we samen afleggen.

Warmere corridors: waarom?

Door de huidige temperatuur in de koude gangen geleidelijk te verhogen naar de bovengrens van de ASHRAE1-norm kunnen we efficiënter omgaan met energie door meer gebruik te maken van free cooling. Het project wordt stap voor stap uitgerold, te beginnen met een deel van ons datacenter in Aalst (BW1), waarvan de eerste fase in de zomer van 2025 wordt afgerond. Klanten die bij deze operatie betrokken zijn, zijn hiervan op de hoogte. Onze nieuwe koelinstallaties zijn niet alleen zuiniger en milieuvriendelijker, we moeten ze – dankzij de verhoogde temperatuur in de gangen – ook minder intensief aanspreken: twee factoren die onze CO₂-uitstoot aanzienlijk verlagen.

Dit project sluit aan bij LCL’s SBTi2-engagement en onze ambitie om tegen 2030 onze CO₂-uitstoot met 42% te verminderen en een PUE (power usage effectiveness) onder de 1,3 te realiseren. Ook onze klanten varen wel bij de temperatuurverhoging in onze datacenters: we helpen proactief om hun energie-efficiëntie te verhogen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Het voedt de onderbouw van hun ESG-rapporten, versterkt hun duurzaam imago een geeft hen een troefkaart voor stakeholders en audits.

Samen zoeken naar optimalisaties

Over troeven gesproken. We maken graag gebruik van deze migratie om samen met onze klanten te kijken naar duurzame optimalisaties, denk aan het correct plaatsen van de servers rekening houdend met de koude en de warme kant, het afdichten van kabeldoorvoeren met borstelweringen of de keuze van IT-infrastructuur. LCL staat paraat met advies op maat, zodat we samen de vruchten kunnen plukken van de transitie. Hoe dan ook zijn wij ervan overtuigd dat we de weg naar meer duurzaamheid samen moeten en kunnen bewandelen.

Impact van de migratie

Net zoals bij voorbije en andere lopende infrastructuurwerken, garandeert LCL een vlekkeloze dienstverlening zonder onderbrekingen. Tijdens het vervangen van de koelinstallaties kunnen er tijdelijke aanpassingen nodig zijn, zoals het aanpassen van ruimtes. Dat gebeurt gefaseerd in overleg met onze klanten en met behoud van redundantie om continuïteit te garanderen. Tijdens en na de werken blijven de temperaturen binnen de afgesproken marges. Bovendien staat LCL paraat om transparant te communiceren over de planning en de aanpassingen. Zo blijven onze klanten volledig op de hoogte.

Vragen over of suggesties rond de upgrade van onze koelinstallaties?

______________

1 : De ASHRAE-normen (opgesteld door de American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers) geven aan welke temperaturen en luchtvochtigheidsniveaus de optimale werking en levensduur van IT-apparatuur in datacenters waarborgen.

2 : Ontdek meer over ons SBTi-engagement

Deel deze pagina: