Floris (28), vandaag Project Manager, startte in januari 2018 bij LCL als Facilities Engineer. Lekdichtheidstesten op het primair koelingssysteem van een kerncentrale vond hij interessant, maar niet zo interessant als werken bij LCL.Hoe begon jouw professionele carrière?
Ik ben ondertussen vijf jaar professioneel actief. Mijn carrière begon als consultant bij een consultancybedrijf die mij geplaatst hebben bij het studiebureau Tractebel. Daar heb ik gewerkt als HVAC-ingenieur voor het nucleaire deel van het bedrijf. Zo mocht ik verschillende projecten uitvoeren voor de kerncentrales in Doel en Tihange.
Mijn job als HVAC-ingenieur was heel interessant. Ik kreeg de nodige uitdagingen en heb ontzettend veel ervaring opgedaan. Zo heb ik bijvoorbeeld ’s nachts meegewerkt aan lekdichtheidstesten op het primair koelingssysteem van een kerncentrale. Dat was best spannend.
Toen kwam LCL aankloppen. Ik zag het wel zitten om aan iets nieuws te beginnen. Aangezien ik wist dat ik er ontzettend veel ging bijleren, en het bedrijf een perfecte fit was, ben ik meteen op hun aanbod ingegaan.

Waarom heb je voor deze job bij LCL gekozen?
Toen ik op sollicitatiegesprek ging, was ik onmiddellijk onder de indruk van de netheid en de infrastructuur van de installaties bij LCL. Dat is niet overal het geval. Bij mijn job als HVAC-ingenieur wist ik nooit wat er met mijn aanbevelingen gebeurde en dat vond ik echt jammer. Ook heb ik in mijn eerste job als consultant gemerkt dat ik nood had aan meer betrokkenheid bij de klant en de toepassingen waar ik voor werk.
Daarnaast heb ik voor LCL gekozen omdat ik hier heel veel kon bijleren. De complexiteit van alle processen, spreekt me enorm aan. Ik doe graag zaken van A tot Z: de opstart van een opdracht, zoals de overname van het datacenter in Huizingen, de renovatieprojecten zelf en het opvolgen daarvan. Ik weet ook graag wat er achteraf met een project gebeurt, in de maintenance-fase dus. Dat kan allemaal bij LCL.
Om die redenen heb ik bewust gekozen om voor een ambitieuze kmo als LCL te gaan werken. Verder werk je bij LCL in een hecht team. Je toetst alles af met jouw teamleden. Bovendien krijg je de vrijheid om te zoeken waar je interesses precies liggen. Je mag nieuwe dingen uitproberen om te evolueren, zolang die binnen de mogelijkheden van het team passen.

Wat waren jouw taken als Facilities Engineer?
Als Facilities Engineer lag mijn focus vooral op het onderhoud van de datacenters, het opmaken van de planning en de energie-optimalisatie. Ik kreeg op dat moment voornamelijk kleinere projecten en uitdagingen. Deze ervaring heeft me veel bijgebracht over de typische kritieke omgeving van een datacenter. Uptime is alles. Je moet dus continu alle risico’s afwegen en rekening houden met mogelijke bedreigingen.  
 
Na twee jaar als Facilities Engineer bij LCL, kreeg ik de kans om als Project Manager aan de slag te gaan. Een voorstel dat ik niet kon weigeren.
 
Wat is er in jouw huidige functie als Project Manager anders dan in je vorige job als Facilities Engineer?
Als Project Manager komt mijn kennis over koeling goed van pas. Tegelijkertijd vergaar ik ook veel kennis over meer technische en mechanische toepassingen, waar ik als studie-ingenieur weinig mee in aanraking kwam.
 
Ik krijg nu veel meer verantwoordelijkheid. Ik mag me richten op de volledige renovatie van het nieuwe datacenter te Huizingen. We willen daar dit jaar namelijk de volledige koelingsystemen vervangen, terwijl het datacenter blijft draaien. Om alles optimaal te laten verlopen, ga ik samen met ons team op zoek naar oplossingen om onze goede service naar onze klanten te blijven waarborgen tijdens de werken. Volgend jaar is de elektrische installatie van het datacenter te Huizingen aan de beurt.
 
Wat maakt van LCL een goede werkgever?
Een datacenter runnen, doe je niet alleen! We zijn een hecht team dat graag tijd vrijmaakt om buiten de werkmuren teambuildingactiviteiten te houden om elkaar (nog) beter te leren kennen. Een bbq of een apéro’tje onder collega’s: we proberen regelmatig iets onder ons te organiseren. Daarnaast biedt LCL jonge werknemers zoals mezelf, de kans om meer verantwoordelijkheden op te nemen en door te groeien. Dat vind ik zeker ook een noemenswaardig pluspunt! Tot slot, kom je bij LCL terecht in een groeiend bedrijf in een sector die enorm evolueert want alles wordt ‘smart’, data is overal en iedereen heeft meer opslag nodig. Hierdoor werk je in een sector waar je permanent kan blijven bijleren.
Deel deze pagina: