Bij LCL Datacenters geven we het goede voorbeeld op het gebied van duurzaamheid binnen de datacentersector. LCL Wallonia One in Gembloux belichaamt deze toewijding. De recente uitbreiding van ons zonnepark benadrukt onze inzet voor duurzame energieoplossingen. Nicolas Coppée, Data Center Manager bij LCL Wallonia One, deelt inzichten over wat deze ontwikkeling betekent voor ons bedrijf en schetst de toekomstige (duurzame) plannen voor Gembloux.

Uitbreiding zonnepark verbetert energie-onafhankelijkheid

We hebben onlangs het zonnepark bij LCL Wallonia One uitgebreid met 1.300 fotovoltaïsche panelen bovenop de bestaande 2.000, wat het totaal op 3.300 brengt. Deze toename vergroot niet alleen onze capaciteit met een extra 450 kW — goed voor nog eens 10% van onze energiebehoeften — maar onderstreept ook onze strategische zet naar grotere energieonafhankelijkheid. Nicolas Coppée merkt op: "Deze investering sluit perfect aan bij onze inzet voor een duurzame weg. Naarmate ons datacenter groeit, groeit ook onze energiebehoefte. Het duurzaam zelf produceren van een groeiend aandeel levert voordelen op, zowel voor ons als de planeet. Lokale productie elimineert ook de behoefte aan energietransport en de bijhorende kosten."

Unieke aspecten van het zonnepark in Gembloux

De locatie en opzet van het zonnepark weerspiegelen ook onze ecologische ethos. "Het is een visuele ondersteuning van onze duurzame verantwoordelijkheden", legt Coppée uit. "De beslissing om zonnepanelen op gras in plaats van beton te plaatsen, toont letterlijk onze inzet voor milieubeheer, wat een sterke indruk maakt op klanten en bezoekers."

Het zonnepark in Gembloux is momenteel uniek bij LCL, maar Nicolas hoopt dat het een voordeel kan zijn voor de verschillende locaties: “in de toekomst zouden we graag energie in Wallonië willen produceren en deze kunnen gebruiken in onze andere datacenters. Dat type energiedelen is al mogelijk in Vlaanderen maar zou binnenkort ook in Wallonië mogelijk moeten zijn.” Een interessant perspectief voor de toekomst.

Nicolas Coppée voor de zonnepanelen in Gembloux
Nicolas Coppée

(Integratie)uitdagingen overwinnen

De integratie van de nieuwe zonne-technologie met onze bestaande infrastructuur bood unieke uitdagingen. "Het project duurde langer dan verwacht," deelt Coppée. "We begonnen met de uitbreiding net voor de energiecrisis, wat de zoektocht naar de juiste partner voor de installatie bemoeilijkte en vertragingen van de nodige onderdelen veroorzaakte. Bovendien vertraagde hevige regenval de levering van materiaal. We hebben volhard en nu, met bijna alle certificeringen voltooid, hebben we nog slechts één laatste goedkeuring nodig."

Toekomstplannen en innovaties

Hoewel het zonnepark een van de juweeltjes van LCL is, heeft Nicolas al nieuwe ideeën voor de toekomst: andere hernieuwbare energiebronnen, zoals windturbines, zouden onze zonne-inspanningen kunnen aanvullen door energie te leveren rond de klok en tijdens minder zonnige perioden. “België is niet het zonnigste land, wat betekent dat aanvulling van zonne-energie met windenergie en innovatieve batterijopslag onze duurzaamheid aanzienlijk zou kunnen verbeteren.” Op dit moment moeten we eventuele overproductie op het net zetten, wat ons soms zelfs geld kost. “En wie weet, ze werken aan panelen die regen kunnen omzetten in elektriciteit, wat ideaal zou zijn voor België”, lacht hij.

Warmterecyclage is een ander gebied dat rijp is voor innovatie. “Er zijn plannen in de maak om mogelijk overtollige warmte van LCL Wallonia One te gebruiken om nabijgelegen faciliteiten te verwarmen, zoals een gepland hotel, of zelfs de huizen rond het industrieterrein, maar dat staat nog niet helemaal vast. Het gaat allemaal om het vinden van de juiste partners om deze innovatieve plannen in gang te zetten.”

Een voortrekkersrol met ISO 50001

LCL Wallonia One is een pionier, omdat het als eerste van LCL’s datacenters het zeer gerespecteerde ISO 50001 voor energiebeheer ontving. Nicolas hoopt dat de andere datacenters zullen volgen. "We streven ernaar het energieverbruik te verminderen en de PUE op alle locaties te verbeteren", stelt Coppée, waarbij hij een strategisch doel benadrukt om alle locaties af te stemmen op deze hoge normen.

"Bij LCL zijn we trots op de stappen die we zetten richting een duurzame en efficiënte toekomst," concludeert Coppée. "Onze reis naar een duurzamere morgen gaat langs veelbelovende technologieën en innovatieve oplossingen. We dromen graag groot." Daarom nodigen we jullie uit om met ons mee te doen, terwijl we steeds verantwoordelijk handelen.

 

Deel deze pagina: