De datacenterwereld evolueert naarmate de hoeveelheid data in de wereld constant toeneemt. Nieuwe technologieën zoals Internet of Things, blockchain, 5G en kunstmatige intelligentie vereisen een andere aanpak. Deze technologieën vereisen een snelle respons en realtime analyse. Extra gegevensverwerking en opslagcapaciteit is dus zeer dicht bij de bron van de gegevens nodig. Dat is waar edge computing om draait: gegevens opslaan, verwerken en analyseren zo dicht mogelijk bij het punt waar ze worden gegenereerd.

De verschuiving naar de rand betekent een verschuiving naar gedecentraliseerde datacenters. Gegevensoverdracht naar een gecentraliseerd hyperscale cloud-datacenter kost soms gewoon te veel tijd. Door de reken- en analytische mogelijkheden dichter bij de rand te brengen, vermindert het verkeer en kan de vertraging bij het terugbrengen van gegevens voor analyse van en naar een gecentraliseerd cloudplatform verminderen. Dit resulteert in betere beveiliging, verbeterde beschikbaarheid, meer privacy en verhoogde veerkracht. Elke stad of regio heeft een eigen datacenter nodig, dus dit vereist veel extra datacenterruimte.

Edge-verwerking kan de netwerksnelheid verhogen, de latentie verminderen en helpen bij capaciteitsproblemen. Storingen of congestie in netwerken kunnen ernstige problemen veroorzaken voor machines, apparaten of gebruikerservaring. Denk aan Pokémon Go: mensen over de hele wereld liepen rond met hun smartphones en probeerden ze allemaal te vangen. Wie zou het leuk vinden als de verbinding verbroken wordt op het moment dat ze een zeldzame Pokémon vangen. Hetzelfde geldt voor slimme horloges: de output is onmiddellijk nodig, dus er is geen tijd om alle gegevens naar de cloud te sturen voor analyse.

Een ander voorbeeld zijn autonome auto's. Deze zelfrijdende voertuigen zullen een enorme hoeveelheid gegevens produceren en informatie met elkaar uitwisselen. Als een auto een kuil in de weg detecteert, verzendt deze deze informatie naar de volgende auto, die de vering op de exacte locatie van de kuil kan aanpassen. Dit soort gegevens moet binnen een microseconde worden verwerkt, anders gebeuren er ongelukken. Daarom moet de verwerking zeer dicht bij het gebruik plaatsvinden. Beschikbaarheid staat hierbij centraal.

De wereld van het datacenter evolueert, maar dat geldt ook voor LCL. We zijn klaar voor de verschuiving naar de rand. We zijn verbonden in drie steden in België: Antwerpen, Aalst en Brussel. Onze datacenters zijn schaalbaar en flexibel en hebben alle benodigde componenten voor beveiliging, koeling, energie ... al aanwezig. We streven naar maximale beschikbaarheid en betrouwbaarheid.

Deel deze pagina: